Wat heb je allemaal nodig als thuisbarista?

07 Apr 2023

Wat heb je allemaal nodig als thuisbarista?

Barista is het Italiaanse woord voor koffie specialist. Iemand die werkt in een koffiezaak, wordt dus ook wel barista genoemd. Ben je thuis graag in de weer met de bereiding van koffie? Dan ben je een thuisbarista (of kun je er een worden)! Zorg dat je de juiste spullen in huis hebt, om kwalitatieve kopjes koffie te bereiden. Hier kun je allemaal aan denken!

Koffie

We beginnen natuurlijk bij de koffie zelf: dit vormt de basis. In goede koffiezaken vind je kwalitatieve koffiesoorten. Kies hier thuis ook voor, om echt voor een optimale smaakbeleving te gaan. Zo is Starbucks koffie een vooraanstaande keuze, als je van een intense koffiesmaak houdt. Kies verder voor verse koffiebonen, die je direct voor het drinkmoment maalt. Op die manier blijven alle aroma’s bewaard, die pas bij de bereiding vrijkomen. Dat is absoluut de moeite waard! Arabica koffiebonen zijn een geliefde keuze, afkomstig van de koffieplant Coffea Arabica. Deze koffie wordt wereldwijd het meest gedronken. Zo, weer wat geleerd!

Koffiemaler

We hadden het hierboven al over koffiebonen, die je vers maalt. Hier heb je een koffiemaler bij nodig. Ga voor een goede maler, want het is een precies klusje. Zo heb je voor de maling van espresso weer een andere maalgraad nodig dan bij de maling van filterkoffie. Op een goede koffiemaler kun je dit eenvoudig instellen.

Koffieapparaat

Die versgemalen koffie heb je vervolgens nodig bij je koffiezetapparaat! Het is trouwens een idee om een volautomatische koffiemachine te gebruiken, waarbij de koffiebonen in het apparaat worden gemalen. Maar eigenlijk wil je als thuisbarista kiezen voor een apparaat dat je meer handmatig kunt bedienen. Een pistonmachine is een uitstekende keuze, waarbij je de volledige controle hebt over het kopje koffie dat je zet. Dat vraagt wel om de nodige oefening! Maar de kans is groot dat je het leuk vindt om je hiermee bezig te houden. Een plaatje voor het oog is zo’n apparaat ook nog eens, met een professionele look. Ook ‘simpelere’ koffiespullen zijn trouwens een optie, als je geen hele machine in huis wilt halen. Denk aan een V60 of een French press.

Melkopschuimer

Drink je je koffie niet enkel zwart, maar soms ook met melk? Heel goed! Een thuisbarista kan immers koffie op allerlei manieren bereiden – net zoals in een koffiezaak het geval zou zijn. Sterker nog, latte art is een ware kunst om je mee bezig te houden. Hiermee maak je figuurtjes in de melkschuimlaag op bijvoorbeeld een cappuccino. Het is leuk om hiermee aan de slag te gaan. Je hebt een melkopschuimer nodig om melk te bereiden. Bij een pistonmachine zit zo’n opschuimer vaak al in het apparaat verwerkt.