Migraine: Begrijpen, behandelen en ermee omgaan

30 Jun 2023

Migraine: Begrijpen, behandelen en ermee omgaan

Migraine is een neurologische aandoening die pijn, duizeligheid en andere symptomen veroorzaakt. De aandoening kan ervoor zorgen dat mensen ernstig beperkt worden in hun dagelijkse activiteiten en hebben een negatieve invloed op hun kwaliteit van leven. Migraine komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen, en er zijn verschillende factoren die een aanval kunnen veroorzaken. In dit artikel zullen we dieper ingaan op migraine, wat het is, waarom het gebeurt en wat er aan gedaan kan worden.

Wat is migraine?

Migraine is een neurologische aandoening die wordt gekenmerkt door hevige hoofdpijn of andere symptomen, zoals duizeligheid, misselijkheid, braken, vermoeidheid en verlies van visie. De aanvallen kunnen variëren in intensiteit en duur, en sommige mensen krijgen ze meerdere keren per week. Er zijn twee typen migraine: migraine met aura en migraine zonder aura. Mensen met aura hebben visuele stoornissen, blinde vlekken of flitsen en soms ook een gevoel van vermoeidheid of een verminderde gevoeligheid voor licht.

Waarom krijgen mensen migraine?

Er zijn veel mogelijke oorzaken van migraine, van stress en voeding tot hormonale veranderingen en vermoeidheid. Bepaalde voedingsmiddelen kunnen aanvallen uitlokken, zoals kaas, chocolade, zuivelproducten, alcohol, koffie en zuur voedsel. Stress is ook een van de meest voorkomende triggers en kan leiden tot migraine, vooral bij mensen die gevoelig zijn voor angst en spanning. Erfelijkheid speelt ook een rol bij migraine, waarbij sommige mensen een grotere kans hebben om migraine te ontwikkelen als hun familieleden het ook hebben.

Hoe wordt migraine behandeld?

Migraine kan vaak worden behandeld met medicijnen, zoals painkillers, en met lifestyle-veranderingen, zoals gezonde voeding en voldoende slaap. Een migraine behandeling kan op verschillende soorten manieren, zoals acupunctuur, kruidenremedies, chiropractie, massage en yoga. Sommige mensen gebruiken ook biofeedback of mindfulness-oefeningen om migraine te verlichten.

Hoe ga je om met migraine?

Migraine is een ernstige aandoening die je leven kan beïnvloeden, dus het is belangrijk om ermee om te gaan. Een van de beste manieren om migraine te behandelen is door triggers te vermijden. Als je weet wat je aanval veroorzaakt, kun je proberen om deze te vermijden. Probeer ook om je stress te verminderen met behulp van ontspanningstechnieken, zoals meditatie, yoga of ademhalingsoefeningen. Als je stress geen aanval kan veroorzaken, kun je ook een dagelijkse routine opstellen met voldoende slaap, een gezonde voeding en regelmatige lichaamsbeweging. Ook kun je je huisarts raadplegen over medicijnen die je kunnen helpen om met migraine om te gaan.