Het eten van amandelen kan je helpen om minder ongezonde calorieën binnen te krijgen, zegt onderzoek

12 Dec 2022

Het eten van amandelen kan je helpen om minder ongezonde calorieën binnen te krijgen, zegt onderzoek

Als je op zoek bent naar een gezonde snack, kun je overwegen om te kauwen op groenten of je tegoed te doen aan fruit. Als je wilt knabbelen aan iets dat je ook helpt om ongezonde calorieën te vermijden, zegt nieuw onderzoek dat je misschien ook naar een paar amandelen wilt grijpen.

In het onderzoek, dat onlangs is gepubliceerd in het European Journal of Nutrition, hebben onderzoekers van de Universiteit van Zuid-Australië gekeken welke invloed amandelen kunnen hebben op eetgewoonten. De studie omvatte 140 deelnemers die allemaal volwassen waren tussen de 25 en 65 jaar oud, en die ook werden beschouwd als overgewicht en obesitas. De deelnemers kregen willekeurige snacks toegewezen en na het nuttigen ervan werden ze beoordeeld om te zien hoe het hun eetlust beïnvloedde.

Lees verder om meer te weten te komen over de resultaten van dit onderzoek en voor meer tips over gezond eten ga je naar Het beste dieet om het metabool syndroom te voorkomen.

De resultaten van het onderzoek

amandelen op een roze tafel

De resultaten toonden aan dat het eten van tussen de 30 en 50 gram amandelen per dag ertoe leidde dat deelnemers minder calorieën aten - ongeveer 300 kilojoule (kJ) of 71,7 calorieën (kcal) - uit ongezonde bronnen zoals junkfood.

"We ontdekten dat mensen die amandelen aten veranderingen ervoeren in hun eetlustregulerende hormonen, en dat deze mogelijk hebben bijgedragen aan een verminderde voedselinname", legt Dr. Sharayah Carter van de University of South Australia's Alliance for Research in Exercise, Nutrition uit. , en Activiteit, volgens EurekAlert! Carter merkt ook op: "Zelfs kleine, positieve veranderingen in levensstijl kunnen gedurende een langere periode een impact hebben. Als we kleine, duurzame veranderingen aanbrengen, is de kans groter dat we onze algehele gezondheid op de lange termijn verbeteren."

>

GERELATEERD: 6 beste noten om ontstekingen te verminderen

Waarom amandelen kunnen helpen bij het verminderen van calorieën

amandelen

Als het erom gaat waarom het eten van meer amandelen ertoe zou kunnen leiden dat mensen minder calorieën uit ongezonde bronnen eten, vertelt Nicole Chenard, MS, RD, LDN, van Major League Nutrition aan Eat This, Not That!, "Amandelen bevatten mono- en meervoudig onverzadigde vetten en eiwitten, in plaats van alleen koolhydraten, waardoor je meer verzadigd raakt en je bloedsuikerspiegel stabieler blijft tot de volgende maaltijd of tussendoortje."

Over de vraag of andere noten hetzelfde effect zouden kunnen hebben, zegt Chenard: "Vergeleken met een snack met alleen koolhydraten, ja. Amandelen bevatten echter minder calorieën dan walnoten en zijn vergelijkbaar met pistachenoten, maar amandelen bevatten ook minder calorieën." Omega-3-vetzuren in vergelijking met walnoten, dus het hangt ervan af waar je als geheel naar op zoek bent. Ik raad altijd aan om het te veranderen om de meeste voeding waar voor je geld te krijgen."

Tot slot wijst Chenard erop dat "amandelen een geweldige snack kunnen zijn of een aanvulling op veel verschillende maaltijden kunnen zijn." Bijvoorbeeld: "ze kunnen geroosterd, gezouten, in reepjes gesneden, heel of gewoon worden bereid. Ze kunnen worden gebakken in uw favoriete traktaties voor de feestdagen of worden toegevoegd aan zelfgemaakte mueslirepen die niet hoeven te worden gebakken!"